Saturday, September 11, 2010

Eid Mubarak - Semoga kita tidak lebih kata dari laksana

"Kita adalah satu kaum yang Allah muliakan kerana menerima Islam, ketika mana kita mencari kemuliaan lain selain dari Islam maka Allah memberikan kehinaan kepada kita" - Saiyyiduna Umar Al-Khattab r.a.

Ramadhan yang indah, yang menfana'kan kita itu sudah berlalu, tatkala kita keluar dari situ, panas bahang berkah-berkah ramadhan terasa seperti masih melekat di kulit2 dan anggota badan,segar,penuh semangat dan syukur tak terhingga madrasah itu dapat kita dilalui lagi buat yang ke sekalian kalinya. Semoga kita bisa menjadi tetamunya lagi, InsyaALLAH.

Maka banyaklah graduan-graduan yang penuh gembira bertebaran menyambut kegemilangan syawal tanda kemenangan.

Namun perlu diingat, kita tidak akan secara kebetulan menjadi orang yang bertaqwa sebaik sahaja berakhirnya ramadhan. Fajar syawal tidak pernah menjanjikan anugerah taqwa kepaada sesiapapun melainkan bagi mereka yang mampu mengharungi cabaran nafsu sepanjang ramadhan.

Oleh itu, sepatutnya kita membuat perhitungan semula dan muhasabah diri kita, sejauh manakah kita ber'amal dengan ajaran Islam. Apakah semuanya sudah benar-benar melandasi hidup kita seperti mana yang dianjurkan oleh Allah dan RasulNya, atau kita hanya lebih kata dari laksana, masing-masing tanyalah diri sendiri, getuslah rasa tanyalah jiwa.

Hubungan dengan manusia

Kadang2 kita berasa sudah cukup dalam menjaga hubungan baik kita dengan Allah, tetapi kita sering gagal memperbaiki hubungan kita sesama manusia, bukankah hubungan baik sesama manusia itu juga manifestasi kepada patuhnya kita kepada Allah??

Dalam hal ini, Prof. Hamka ada menyebutkan tingkatan taqwa dalam berhubungan baik dengan manusia:
1-bermula dengan sifat pemurah dalam membantu manusia lain semasa senang atau susah
2-mampu menahan marah terhadap manusia
3-mampu memberi kemaafan atas segala kesalahan manusia

As-syahid Imam Hassan Al-Banna juga ada menyebutkan bahawa serendah2 tingkatan ukhuwwah itu ialah BERLPANG DADA/BERSNGKA BAIK dan setinggi2 tingkatan ukhuwwah ialah ITSAR iaitu melebihkan saudaranya.

Oleh sebab itu, saya mengambil kesempatan ini memohon kemaafan dari sekalian manusia yang pernah saya bersalah padanya dan minta halal di atas hak-hak yang saya abaikan. Semoga dengan kemaafan yang anda berikan meletakkan anda di tempat yang terpuji di sisi Allah dan melepaskan saya dari dahsyatnya hisab di akhirat kelak.

Kesimpulan

Semoga kedatangn aidilfitri ini menjadi penyebab itu bersatunya hati-hati umat Islam. Berjanji dan berazamlah bahawa selepas ini tidak ada lagi keutamaan yang lain bagi kita kecuali untuk meletakkan agama Allah ini dikedudukan yang tertinggi yang tidak ada yang lain lagi dapat mengatasinya.

Wallahua'lam
ALLAHUAKBAR! ALLAHUAKBAR! ALLAHUAKBAR!

No comments:

Post a Comment